Kadınların dikkati daha çok dağınık


Dikkat denilince aklımıza sadece odaklanmak ve dikkat kesilmek geliyor. Oysa dikkat oldukça kompleks bir işlevimiz ve kabaca 3 bölüme ayırabiliriz: Dikkati bir şeye odaklamak, odaklandıktan sonra sürdürmek ve dikkati çelen başka bir durum olsa bile kaldığımız yerden tekrar devam edebilmemiz. Ancak dikkat eksikliği yaşayan kişiler bu 3 alanda ayrı ayrı ya da tümünde sorun yaşıyorlar: Herhangi bir şeye odaklanamıyor, dikkatlerini sürdüremiyor veya dikkatleri kolayca çelinip kaldıkları yerden devam edemiyorlar. Acıbadem Fulya Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Aylin Aksoy Çoban, dikkat eksikliğinin mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, “Çocukluktan itibaren tedavi alan kişiler, akademik ve sosyal açıdan daha başarılı oluyorlar” diyor.
Çocuklukta başlıyor
Psikiyatri Uzmanı Aylin Aksoy Çoban, dikkat eksikliğinin çocuklukta başladığını ve toplumda yüzde 5-9 gibi yüksek oranlarda görüldüğünü belirterek şu bilgileri veriyor, “Bu çocuk ya da ergenlerin 3’te 1’inde sıkıntılar erişkin olduklarında da devam ediyor. Bu grup daha şanssız olarak nitelendiriliyor, çünkü genetik olarak kodlanmış oldukları için bazen her türlü çaba ve tedaviye rağmen hastalık düzelmiyor. Ancak çocuklukta teşhis edilir ve tedaviye devam edilirse hastalık erişkin yaşlarda devam etse bile sonuçlar daha yüz güldürücü oluyor.”
Kimler risk altında
Çoban, dikkat eksikliğinde risk altında olan kişileri şöyle sıralıyor, “Dikkat eksikliği kız çocuklarında daha sık görülüyor. Bu çocuklar büyüyüp erişkin olduklarında dikkati dağınık bir kadın haline geliyor. Kızlarda dikkat dağınıklığının daha çok görülmesinin, genetik taşınmanın şekliyle ilgili olduğuna dair çalışmalar mevcut. Erkek çocuklarında hastalık hiperaktivitenin olması nedeniyle daha gürültülü biçimde seyrederken, kızlarda sadece dikkat dağınıklığı görülebiliyor. Ailesinde genetik olarak dikkat eksikliği yaşayan kişilerde çok daha yüksek oranda ortaya çıkıyor. Birçok hastalık gibi genetik geçişli oluyor. Kalıtımın rolünün yüzde 80’lere kadar çıktığını gösteren çalışmalar mevcut.
Nasıl tedavi edilir
Psikiyatri Uzmanı Aylin Aksoy Çoban, dikkat eksikliğinin ilaç tedavisinin yanı sıra bireysel danışmanlık ve terapilerle tedavi edildiğini belirtiyor. Tedavi ile oldukça yüz güldürücü sonuçlar alınıyor. Dikkat ve konsantrasyonu ve süresini artıran ilaçlar hayat kurtarıcı oluyor. Sanılanın aksine dikkat eksikliği olan hastalarda bu ilaçlar bağımlılık yapmıyor, hastalığın önüne geçebiliyor.